Λόφος Έντισον

Έτος: 2002
Πελάτης: REDS AE

Ο Lofos Edison αποτελεί ένα πρότυπο οργανωμένο συγκρότημα κατοικιών που κατασκευάσθηκε στην Παλλήνη και λειτούργησε ως Χωριό Τύπου από τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004, τον Αύγουστο του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση εκατόν είκοσι περίπου στρεμμάτων, τα ογδόντα από τα οποία αποτελούν κοινόχρηστο και ιδιόχρηστο πράσινο ενώ μόνο τριάντα στρέμματα καταλαμβάνουν οι οικίες. Είναι ένα συγκρότημα κατοικιών, αποτελούμενο από πολυκατοικίες και μεζονέτες, τοποθετημένες γύρω από έναν κεντρικό, κοινόχρηστο για όλους τους κατοίκους, κήπο.
Ο οικισμός αποτελεί έναν χώρο ελεγχόμενο και φυλασσόμενο, με αυτονομία, αφού διαθέτει παιδική χαρά, κτίριο HEALTH CLUB, υδάτινες διαμορφώσεις, κιόσκι πέργκολα, καθιστικά, δρόμους και πεζόδρομους. Παράλληλα τόσο με τις κατασκευές του περιβάλλοντα χώρου όσο και με τη φύτευση επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός της μίας οικίας από την άλλη.
Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντα χώρου πλήρως εναρμονισμένου και ενταγμένου στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Τα υλικά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε συνδυασμό με την φύτευσή του δημιουργούν ένα περιβάλλον που ισορροπεί μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας. Ο σχεδιασμός της διαμόρφωσης των χώρων πρασίνου γίνεται σε σχέση με τα μεγέθη των ανοιχτών χώρων, τις προβλεπόμενες χρήσεις, το εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού και τις οπτικές φυγές του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου. Παράλληλα, γίνεται πρόβλεψη για τις ανάγκες αναψυχής των κατοίκων με τη δημιουργία χώρων άθλησης, περιπάτου και παιχνιδιού.
Η υψηλή ποιότητας μελέτη και κατασκευή, καθώς και η ποιοτική συντήρηση έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον. Σε όλη την επιφάνεια πρασίνου του κεντρικού πάρκου διαμορφώνονται λόφοι ανώτερου ύψους 1.5 μέτρων ώστε να δημιουργηθεί ανάγλυφο που τονίζεται και αναδεικνύεται με τη φύτευση. Η «έξυπνη» χρήση του φυτικού υλικού επιτρέπει χώρους ιδιωτικότητας και απομόνωσης. Η εκτεταμένη χρήση ανθοφόρων και αρωματικών θάμνων προσφέρει χρώμα και άρωμα στον χώρο.