Έτος: 2003
Πελάτης: ΔΕΠΟΣ Α.Ε.
Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, σχεδιάστηκε η Λεωφόρος Κύμης ως συνδετήριος άξονας του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού Χωριού. Η οδός χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, οικιστικών περιοχών, καλλιεργούμενων περιοχών καθώς και από την προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Κηφισσού και το Ολυμπιακό Χωριό.
Οι κυριότεροι στόχοι της αποκατάστασης του τοπίου διαμορφώθηκαν έτσι ώστε η οδός να είναι ασφαλής και ελκυστική για τους χρήστες και να σέβεται τους οικισμούς και το περιβάλλον. Επίσης, ο τρόπος αποκατάστασης του τοπίου να είναι οικονομικά εφικτός, υλοποιήσιμος, μακροχρόνια βιώσιμος και τέλος αξιοθέατος.
Οι φυτοτεχνικές επεμβάσεις κατά μήκος της οδού έχουν σαν στόχο την δημιουργία ενός δρόμου με «ταυτότητα» ως προς την φύτευση, περιφερειακή συνοχή και τοπικά σημεία διάκρισης.
Η ταυτότητα της οδού παρουσιάζεται κατά μήκος με συνεπή εικόνα, που εμφανίζεται στο σύνολο του δρόμου, τόσο ως σύλληψη όσο και ως ενιαία οντότητα. Η περιφερειακή συνοχή καθορίζεται από τα γενικά χαρακτηριστικά του υπάρχοντος τοπίου, που ποικίλουν στην περιοχή μελέτης, και από την προσαρμογή του δρόμου σε αυτά, ενώ η τοπική διάκριση εκφράζεται ως προσαρμογή του δρόμου στα ειδικά χαρακτηριστικά, και κατά περίπτωση σκόπιμη δημιουργία τοπικών ιδιαιτεροτήτων (σημεία κόμβων).
Στα πλαίσια της μελέτης αντιμετωπίστηκε η φυτική ανάπλαση των πρανών με γηγενείς θάμνους. Επίσης σχεδιάσθηκαν οι διάφοροι ισόπεδοι κόμβοι με φυτικό υλικό έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση υποχώρων και να διακόπτεται η γραμμική ανάπτυξη της Λεωφόρου.
Τέλος χρησιμοποιήθηκαν ως κεντρική δεντροστοιχία το κυπαρίσσι, αφενός διότι είναι κυρίαρχο στοιχείο Ελληνικής χλωρίδας και αφετέρου διότι δεν παρεμποδίζει οπτικά τα διερχόμενα οχήματα.